En whiskyprovning är inte bara till för finsmakarna. Det går att anordna av vem som helst till vilken tillställning som helst. Gå ihop ett stort gäng så behöver det inte heller bli så dyrt att köpa ut whiskyn och ni kan anordna en whiskyprovning hemma.
Här tipsar vi om både hur du kan anordna din egen provsmakning och hur du hittar bäst pris när du går på en organiserad whiskyprovning.
Whiskyprovning i Stockholm, Göteborg, Malmö (2024)
Det går att boka whiskyprovning i de flesta svenska städer. Går man på whiskyprovning brukar man få provsmaka 4 – 6 olika sorters whisky, provningen leds av en erfaren expert på området om man träffas i en liten grupp.
Tidsåtgången för en provning brukar vara på ca 2 timmar och åldergränsen ligger på 18 år (då det ju är alkohol inblandat). Det rekommenderas att inte dricka någon alkohol innan, man kan då inte känna smakerna lika tydligt.
-
Exklusiv Whiskyprovning
Prova på dyra & exklusiva whiskysorter
Det ursprungliga priset var: 995 kr.746 krDet nuvarande priset är: 746 kr.
Köp hos Upplevelse.com -
Whiskyprovning
Prova minst 4 olika whiskysorter
Det ursprungliga priset var: 450 kr.338 krDet nuvarande priset är: 338 kr.
Köp hos Upplevelse.com -
Antal upplevelser: | 13 st |
Nyhet: | Whiskykväll (2024-05-31) |
Pris: | 338 kr - 2 190 kr |
Billigast: | Whiskyprovning (338 kr) |
Dyrast: | Exklusiv whiskyprovning för två (2 190 kr) |
Mest REA: | Exklusiv Whiskyprovning (25% rabatt) |
Whiskyprovning hemma – Förberedelser
Börja med att tänka ut ett tema för din whiskyprovning. Exempelvis tre sorter från tre olika länder, eller tre sorter inom samma prisklass, eller tre sorter med väldigt olika prisklass. Eller varför inte välja en grainwhisky som är gjord av majs, en maltwhisky som är gjord av korn och en blended whisky som är en kombination av dessa.
Bjud in lite folk och ställ fram whiskyglas och lägg en vit duk på bordet som tydliggör whiskyns nyans. Använd gärna tulpanformade whiskyglas vilket gör att doften sprids ut ur glaset på ett tydligare sett. Ställ även fram glas med vatten samt någon brödbit som deltagarna bör ta efter varje whisky för att nollställa smaken.
Börja sedan whiskyprovningen med den svagaste sorten. På samma sätt som för andra typer av smakprövningar brukar man gå i tre steg och bedöma utseendet, doften och smaken.
Utseendet på whiskyn
Betrakta whiskyns färg. Testa även med att snurra glaset så att whiskyn blandas runt. Om whiskyn då blir grumlig tyder det på att den inte blivit kylfiltrerad. Om det blir oljiga ränder längs sidorna på glaset är det ett tecken på en oljigare och troligtvis mer fyllig whisky.
Whisky som blivit lagrad på sherryfat har i regeln en mörkare ton medan whisky lagrad på bourbonfat har en ljusare nyans.
Färgen säger också en del om åldern på whiskyn. Ju mörkare färg desto fler år har den på nacken.
Känn hur whiskyn doftar
Lukta försiktigt eftersom en outspädd whisky på cirka 50-60 procent har en väldigt kraftfull doft som kan bedöva luktsinnet en längre tid. Späd därför ut med lite vatten så att starkeheten sjunker till cirka 25 procent. Doften finns då kvar, men i en något mildare ton.
Professionella provsmakare brukar nästan enbart bedöma whiskyns kvalitet utifrån doften och det sägs finnas över 400 olika doftämnen i maltwhisky.
Vanliga dofter är tjära och rök från de tyngre sorterna och blommor och fruktdoft från de lättare.
Testa smaken på whiskyn
Ta en klunk och låt whiskyn flöda runt i munnen genom alla smaklökarna. Det sura framme vid tungans kanter, det söta och salta framme vid tungspetsen och det beska långt bak i tungan. Avgör om den smakar fyllig eller tunn, vattnig eller oljig m.m. Även strävheten går att känna hos vissa whiskysorter.
Känn även eftersmaken i munnen, hur länge stannar den och vad smakar den? Vissa äldre sorter kan kännas flera timmar efteråt.