Champagneglas

Champagneglas används både för champagne och mousserande vin. Glaset har tre beståndsdelar – kupa, stjälk och fot. Anledningen till att champagneglaset har en stjälk är för att man ska kunna hålla i glaset utan att ens hand värmer upp kupan.

  • Champagneglas med låg kupa – Klassiska låga champagneglas som numera ofta används mest vid bål och till drinkar. Det är den här typen av glas som man ofta ser vid bröllop och festligheter där man har ställt upp champagneglasen likt en pyramid och häller på toppen.
  • Champagneflöjt – De vanligaste champagneglasen med smal kupa och relativt höga och raka sidor. Detta är de klassiska champagneglasen som det ofta skålas med på nyår. Flûteglasen – som de heter – har bäst effekt när man man dricker unga drycker med mer bubblor.
  • Champagneprovarglas är ett slags mellanting mellan glas med låg kupa och champagneflöjt – champagneprovarglasen är perfekta för att prova mer mogna champagnesorter med mer aromer och mindre bubblor. Något som man ofta gör på en champagneprovning.

När du köper champagneglas kan du köpa antingen enstaka, 2-pack, 6-pack eller ännu fler glas.

När du köper champagneglas anges en volym, det är vanligt med en volym mellan ca 13 – 26 cl.

Om det anges en omkrets för champagneglasen är det omkretsen vid kupans mynningen.