Champagneprovning

champagneprovning

Dryckernas dryck – skumpa eller champagne – kärt barn har många namn. Eftersom champagnen vanligtvis tas fram endast vid speciella tillfällen brukar även champagneprovningen vara annorlunda än övriga smakprovningar.

Många väljer att utforma champagneprovningen på samma sätt som vinprovningen genom att använda sig av flera olika vinflaskor och sedan utgå ifrån utseende, doft, smak och det samlade intrycket.

Men eftersom champagne är dyrare att köpa ut och eftersom det inte finns en lika stor djungel av smaker, druvor och fabrikat som när det gäller vin brukar champagneprovningen kombineras med en middag eller lyxiga små tilltugg.

Just nu kan du boka och jämföra pris på 23 champagneprovningar i både Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer.

Champagneprovning 2024 (Stockholm, Göteborg, Malmö)

Här kan du jämföra alla företag som erbjuder champagneprovningar för en eller två personer, med eller utan tema. Champagneprovning går att boka i både Stockholm, Göteborg, Malmö och andra städer som Uppsala, Halmstad, Linköping och Västerås.

Sortera:
Filters Sort results
Bubbelprovning online
Champagneprovning online
Champagneprovning
Champagneprovning med ost och choklad
Bubbelprovning
Bubbelprovning
Afternoon Tea för Två med Champagne
Tapas-inspirerad Afternoon Tea med Cocktail eller Champagne
Champagneprovning
Champagneprovning
Bubbelprovning med tapas
Bubbelprovning med tapas
Exklusiv champagneprovning
Champagneprovning 2.0
Bubbelprovning för två
Bubbelprovning för två
Champagneprovning för två
Champagneprovning för två
Bubbelprovning med tapas för två
Bubbelprovning med tapas för två
1 2

Så går en champagneprovning till

Vid en champagneprovning så får man normalt prova mellan 4 – 6 olika champagne. Provningen leds av en expert på området.

Du får både lära dig mer om den ädla drycken i sig, hur den fungerar ihop med olika maträtter och kan under provningen ställa frågor, anteckna och förhoppningsvis hitta en ny favoritdryck.

Champagneprovning hemma – Välj ett tema

champagneprovning

För att få ut så mycket som möjligt at champagneprovningen bör man även utgå ifrån ett tema. Exempelvis att jämföra champagnesorter inom samma prisklass, eller sorter som smakar olika. Champagne brukar delas in i sex olika sorter: Doux som är den sötaste och har 50 gram socker per liter. Demi sec som är halvtorr. Extra sec som är ännu torrare. Brut som är heltorr. Extra brut som är heltorr och som dessutom inte har något tillsatt socker.

Det är även viktigt att man köper ut riktigt champagne till smakprovningen. Begreppet champagne används ofta felaktigt för mousserande vin från exempelvis tyska Sekt, spanska Spumante och italienska Crémant. För att klassas som riktig Champagne krävs att vinet är producerat i det franska distriktet Champagne enligt ”Méthode Champenoise”.

Den metoden innebär att endast druvor från Champagne-distriktet får användas. Det finns många byar i området som tillverkar champagne och samtliga finns på en speciell skala, den så kallade Cru-skalan, som anger hur mycket man får betalt för sina druvor. Ju dyrare druvor desto bättre champagne sägs det.

Champagneglas till provningen

Vi rekommenderar att du införskaffar ett set med champagneglas om du inte redan har det. Champagneglas finns både med bred och låg kupa, smal kupa eller champagneprovarglas.

Vid en champagneprovning har man ofta en lägre och mer rundad kupa, framför allt om man provar mer mogna champagnesorter som har mindre bubblor men i stället fler aromer som bättre kommer fram i den här typen av champagneglas.

Du hittar fler än 100 olika champagneglas och set hos Cervera, med priser från 89 kr / glaset.

Prova champagne till förrätt, varmrätt och dessert

För att återgå till själva champagneprovningen så är det vanligt att man köper ut tre olika sorters champagne och testar dem till förrätt, varmrätt och desserten och därefter berättar samtliga deltagarna om sina smakupplevelser. Börja med den sötaste champagnen till respektive rätt och testa sedan en torrare sort.

Till förrätten och desserten brukar en söt champagne passa bäst, exempelvis druvan chardonnay. Till huvudrätten ska det vara en champagne som ger ett mer fylligare intryck. För de som vill få ut ännu mer av champagneprovningen rekommenderas ett gående bord med flera olika former av fast föda som kan kombineras med champagnen.

Om du inte vill anordna din egna champagneprovning hittar du bäst pris på champagneprovningar hos olika upplevelsearrangörer här ovan.

 

Lämna en kommentar