Vinprovning i Stockholm, Göteborg, Malmö

Vin kan vara så mycket mer än bara drycken till maten eller en välkomstdrink till en fest. En vinflaska är ofta en uppskattad present, men varför inte gå hela vägen och anordna, eller gå på, en stor vinprovning?

När det vankas giftermål kan vinet vara ett givet tema. En vinprovning under en svensexa eller möhippa blir ofta uppskattad då den tillför deltagarna en del alkohol, men framförallt för att det alltid uppstår intressanta diskussioner om viner, smaker, dofter, länder, kulturer med mera.

En vinprovning kan fungera bra vid en kickoff på arbetsplats eller högskola. Det är ett bra sätt att samla folk i samma lokal och även om fokus i diskussionerna ofta kretsar kring vinet är det naturligtvis inte fel att prata om annat och ta tillfället i akt att lära känna sin bordsgranne.

I den här artikeln får du både tips på vinprovning som du kan boka i städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Umeå och andra svenska städer samt tips på hur du bäst anordnar en vinprovning hemma.

vinprovning 2023 – Stockholm, Göteborg & Malmö

Just nu kan du boka och jämföra pris på 39 vinprovningar i både Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer.

Sortera:
Filters Sort results
Vin- och ostprovning i hemmet
Vinprovning i hemmet
Vinprovning online
Vinprovning i Riedelglas
Vinprovning
Vinprovning på Wasahof
Vinprovning med Mat
Vin- och lakritsprovning
Vinprovning med ost och choklad
Vinprovning
Choklad- och Vinprovning
Ost- och Vinprovning
Italiensk vinprovning på Riccardo Cibo e Vino
Vinprovning på BISe
Wine Fair: Vinprovning & Buffé med Italienska Delikatesser på Eataly
Vin- och chokladprovning
Ost- och vinprovning
Amaroneprovning
Vin- & lakritsprovning
Choklad- & vinprovning
1 2

Att gå på vinprovning

vinprovning

En vinprovning är en bra upplevelsepresent att ge bort. Ofta är det svårt att hitta på en bra present och att ge bort en vinflaska inslagen i en guldglimmande påse från Systembolaget kan kännas uttjatat. Då kan det vara läge att några går ihop och köper ut fem vinflaskor och mitt under själva festen drar vinprovningen igång bland de närvarande på festen.

Vinprovning i hemmet fungerar även lika bra oavsett budget. Att jämföra utseende, doft, smak och druvor fungerar lika bra för fem billiga vinsorter som för fem dyrare. Och sen får man inte glömma bort resultatet från vinprovningen. Då de personer som deltagit i testet lämnat sina omdömen brukar det vara lätt att plocka fram de mest omtyckta vinerna.

Vid det här laget har man också säkrat att under framtida fester kommer det erbjudas gott vin, tack vare att någon tog initiativet till en vinprovning. Och deltagarna har även fått visshet i vilket vin som man borde ge bort i present vid nästa tillfälle.

  • När man går på en organiserad vinprovning så samlas man några stycken i en lokal och blir guidad av en vinexpert. På vinprovningen brukar man prova 4 – 6 vinsorter, antingen bara vinet i sig eller tillsammans med tilltugg som ostar, choklad eller andra små delikatesser.
  • Vinprovningen brukar pågå i ca 2 – 4 timmar. Det är en god idé att vara nykter innan för att få ut det mesta av provningen.
  • Man brukar kunna både diskutera och anteckna under provningen. Om du gillar något vin eller vinsort är det smart att anteckna så att du själv kan köpa in vinflaskan från Systemet.

Vinprovning hemma – så gör du

Det kan verka komplicerat att göra en vinprovning hemma. Men egentligen är det inte så svårt. Köp ut fyra viner, samla tio personer och se till att förbereda på rätt sätt så är ni igång.

Förberedelser:

Se till att ha bra belysning i provrummet, det ska helst vara dagsljus eftersom glödlampornas gulaktiga sken kan göra att vinets färg uppfattas felaktigt. För att få en bra kontrast av färgen på vinet är ett helvitt underlag att föredra, gärna en vit bordsduk. Ett tulpanformat glas med stor kupa är att föredra.

Skaffa gärna ett vinprovarset så har du en uppsättning glas som är tillverkade just för provsmakning:

Exklusivt vinprovar-set, finns att köpa hos Cervera för 749 kr.

Bestäm också ett tema för vinprovningen. Exempelvis viner gjorda på olika druvsorter, samma druvsort från olika länder, olika prisklasser med mera. 4-6 olika vinsorter brukar vara lagom vid vinprovningen. Häll upp 4-8 cl i varje glas, en ovan provare kan behöva något mer i glaset för att göra en bra bedömning. Räkna med att en 75 cl flaska räcker till 10 personer.

Normalt inleds en vinprovning med vita viner. Lätta viner har också förtur framför mer fylliga. Det finns en utarbetat norm för hur en korrekt vinprovning ska gå till och den baseras på tre sinneorgan:

Vinets utseende

Luta glaset och titta på det uppifrån. Iaktta noga vinets färg och intensitet. Färgen kommer att säga dig en hel del om vinets ålder. Många unga rödvin brukar ha en blåröd nyans. Efter några år mognar vinet och skiftar då färg till en klar rubinröd sådan. Ett riktigt gammalt rödvin brukar övergå till en mer tegelbrun ton. Vinets intensitet ger en fingervisning om dess koncentration. Ser vinet tjockt och ogenomskinligt ut kan man anta att vinet kommer att ha en fyllig och koncentrerad smak. De riktigt erfarna vinprovarna kan även bedöma vilka druvor som vinet är gjort utav genom att bara titta på vinet. Olika druvor ger nämligen olika färg. Syrah-druvan från norra Rhone-dalen blir mörkt blåsvart i början medan Gamay-druvan från Beaujolais är betydligt ljusare.

Vinets doft

Snurra runt vinet i glaset så att det kommer i kontakt med luftens syre vilket skapar kemiska reaktioner samtidigt som det fastnar vin på glasets sidor vilket stärker vinets doft. Då kan man göra en mer korrekt bedömning om vinet doftar mycket eller lite. Försök beskriva doften om den påminner om någon annan doft.

Vinets smak

Nu är det dags att ta en stor klunk av vinet och låt det ligga kvar i munnen en stund. Avgör om det känns fylligt eller lätt. Är det sött eller torrt? Är smaken frisk? Är det mjukt eller strävt? Påminner smaken om något annat? De erfarna vinprovarna brukar spotta ut vinet efter att ha tagit en klunk, men inte för att hålla sig nykter utan för att smaklökarna blir något bedövade när man sväljer vilket kan försvåra nästa provsmakning.

Efter dessa tre steg är det dags att göra ett sammanfattande intryck av vinet. Där man ska komma fram till slutsatsen om vinet var gott eller inte.

Att uppleva en provning av någon god dryck eller delikatess är en mycket rolig och givande upplevelse som varmt rekommenderas.

Mat & vin, besök på vingård & andra upplevelser

Utöver rena vinprovningar finns det även andra intressanta vin-upplevelser man kan boka in. Hit hör matlagning där fokus ligger på att hitta matchande viner, besök på vingårdar och tågresor med restaurangbesök med passande vin. Här nedan hittar du alla vin-upplevelser som går att boka 2023

Sortera:
Filters Sort results
Vin- och ostprovning i hemmet
Mat & vin i kombination med Mischa Billing
Prova mousserande vin i hemmet
Vinprovning i hemmet
Mischa Billing: Vin och mat i kombination
Vinprovning online
Vinprovning i Riedelglas
Vinprovning
Gör eget vin
Vinprovning på Wasahof
Vinprovning med Mat
Vin- och lakritsprovning
Vinprovning med ost och choklad
Vinprovning
Choklad- och Vinprovning
Ost- och Vinprovning
Italiensk vinprovning på Riccardo Cibo e Vino
Vinprovning på BISe
Wine Fair: Vinprovning & Buffé med Italienska Delikatesser på Eataly
Vin- och chokladprovning
1 2 3
 

Lämna en kommentar