Chokladprovning

Alla har vi vår uppfattning om choklad. Vissa föredrar ljus och andra mörk. En del ser chokladen som ett romantiskt inslag medan andra bara tycker den kladdar ner. Varför inte samla alla dessa åsikter under en och samma chokladprovning?

chokladprovning

Chokladen brukar vara ett givet inslag i godispåsar i biosalonger och hemma i tv-soffan. Men vad händer om chokladen istället får hamna i fokus?

Samla ihop ett gäng på 5-10 personer och köp ut choklad med olik mängd kakaohalt. Det behöver inte vara den dyraste chokladen utan bestäm er för ett och samma fabrikat. Stäng av teven och andra störande moment och fokusera istället på chokladen och era åsikter om den. Titta, dofta och smaka på chokladen och förmedla dina intryck.

Ni kan även bestämma er för att alla närvarande ska blunda och sedan lägga lika många chokladbitar på bordet framför och var och en tar varsin bit i munnen och ska sedan gissa vilken som fick chokladen med mest kakaohalt och vem som fick den med näst mest osv.

Jämför pris på chokladprovning – boka här

Innan du bokar din chokladprovning är det en bra idé att jämföra priser. Det finns flera arrangörer av chokladprovningar som både har olika prisklasser, teman och de anordnas i olika städer.

Genom Provsmakning.se kan du boka chokladprovning i både Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Örebro, Uppsala, Lund och flera andra svenska städer.

Sortera:
Filters Sort results
Chokladprovning
Chokladprovning i Vaxholm
Chokladprovning online
Chokladprovning online
Chokladprovning i hemmet
Chokladprovning och fabriksvisning på Storm & Bille Chokladfabrik
Chokladprovning
Chokladprovning
Chokladprovning & fabriksvisning
Chokladprovning på Chokladfabriken
Chokladprovning hos Göteborgs Choklad & Karamellfabrik
Vin- och chokladprovning
Rom- & chokladprovning
Chokladprovning online för två
Rom- och chokladprovning
Chokladprovning för två
Chokladprovning för två
Chokladprovning & fabriksvisning för två
Vin- och chokladprovning för två
Rom- & chokladprovning för två
1 2

Chokladprovning som present & julklapp

Chokladprovning fungerar även väldigt bra som present på en födelsedagsfest. Det enda som krävs är att cirka fem personer köper ut varsin choklad som räcker till alla. När presenterna sedan är öppnade är det lika bra att sätta igång. Fördelen med chokladprovning är att den fungerar lika bra hemma i vardagsrummet en vardagskväll som på en större tillställning.

Choklad och kärlek är ofta synonymer till varandra och då skulle en chokladprovning fungera alldeles utmärkt på en svensexa eller möhippa. Det skulle även vara ett välkomnat inslag vid in kickoff på en arbetsplats eller högskola. Framförallt eftersom en chokladprovning inte bara är en smakupplevelse utan även kan starta intressanta diskussioner om choklad som alla brukar ha åsikter om. Men naturligtvis kan en sådan större samling leda till betydligt djupare diskussioner än så.

Chokladprovningen påminner till stor del om vinprovningen. Genom att titta, dofta och smaka på ett helt annat sätt får du en helt annan upplevelse av chokladen. Har du tur är det den finaste chokladbönan av dem alla som du har i munnen.

Chokladprovning hemma – förberedelser

chokladprovning-hemma

Se till att ha en vit duk på bordet och använd dagsljus i största möjliga mån för att kunna göra en bra bedömning av chokladens utseende. Välj sedan ut choklader med olika kakaohalt från samma tillverkare. Exempelvis från 40 procent till 70 procent.

Chokladen bör även ha förvarats i 16-18 grader. Ställ fram vatten eftersom det bör drickas mellan varje provsmakning. Kaffe är inte att rekommendera då det bedövar smaklökarna något. Man börjar sedan provningen med den chokladen som har lägst kakaohalt.

Utseendet

Bedöm färgen på chokladen. Är den svart är den troligtvis gjord av Forastero, har den en mörkt rödbrun nyans är den troligtvis gjord av de populära criollobönorna. Ser ytan mjuk ut kan man anta att den förvarats varmt medan en sträv yta indikerar att chokladen förvarats kallt.

Doften

Man brukar säga att skillnaden mellan vinprovning och chokladprovning är att vinprovning handlar om 85 procent doft och 15 procent smak medan chokladprovning handlar om 15 procent doft och 85 procent smak. Men doftmomentet ska inte underskattas. Bryt chokladbiten i två delar och gnugga sedan bitarna mot varandra. Detta frigör chokladens doft. Ofta är de första doftintrycken läderaktiga som skapats vid rostningen. Därefter träder kakaon egen doft fram med fruktiga eller blommiga undertoner.

Smaken

Därefter låter man chokladen smälta i munnen. Även om det kan ta tid innan chokladen smälts är det viktigt att inte bita i chokladen. Chokladen ska bli helt flytande i munnen, minsta tecken på grynighet innebär att kakaobönorna valsats för dåligt. Medan chokladen smälter i munnen kommer det smaka sött, surt, bittert och salt i olika grad beroende på vilken choklad det handlar om.

Helhetsintrycket

Gör en bedömning av de olika chokladbitarna utifrån ovanstående moment och avgör vilken du tyckte var godast. Gissa även vilken typ av böna som chokladen är gjord av. Det finns tre olika sorters chokladbönor.

  • Criollo: Den finaste bönan och finns endast i 1 procent av världends produktion av choklad eftersom den är så svår att odla. Den är sötare och syrligare än de andra bönorna.
  • Forastero: Den absolut vanligaste chokladbönan då den finns i 90 procent av all chokladproduktion. Domineras av en bitter smak som vid produktionen döljs genom att andra smakämnen tillsätts, till exempel socker.
  • Trinitario: Är en kombination av Criollo och Forastero, men används inte i någon större mängd vid chokladproduktion.
 

Lämna en kommentar