Ölprovning

Är du – eller vill du bli – mer intresserad av och kunnig om olika sorters öl? Då är ölprovning sannolikt en upplevelse du kommer att uppskatta.

ölprovning

På en ölprovning får du ta del av en smakresa där allt från ljusa veteöl och bärnstensfärgade lageröl till mustiga stouts får inmundigas under handledning från en kunnig ölmästare.

Du lär dig mer om olika typer av öl, hur de tillverkas och även en hel del spännande kuriosa och historia. Några förkunskaper för att gå på ölprovning krävs inte – det enda du behöver ladda upp med är en stor portion nyfikenhet!

Ölprovning Stockholm, Göteborg & Malmö

I Stockholm anordnas ett flertal ölprovningar, både på mikrobryggerier, större bryggerier och restauranger som upplåter plats åt ölprovningen. Här nedan hittar du aktuella ölprovningar i Stockholm samt ölprovning i Göteborg. Det går att boka för både en- och två personer. Bokar man för två personer kan man ofta få lite rabatt.

Just nu kan du boka och jämföra pris på 17 ölprovningar i både Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer.

Sortera:
Filters Sort results
Ölprovning i hemmet
Ölprovning online
Ölprovning på Beerbliotek
Ölprovning i Mörker
Ölprovning
Ölprovning och bryggerivisning på Hyllie Bryggeri
Ölprovning hos Fjäderholmarnas Bryggeri
Ölprovning
Ölprovning
Ost- och ölprovning
Ost- & ölprovning
Historisk vandring med ölprovning
Ost- och ölprovning hos Ostmakeriet & Waxholms Bryggeri
Bryggkurs & ölprovning
Ölprovning för två
Exklusiv ölprovning
Exklusiv ölprovning för två

Så här går en ölprovning till

Ölprovning som upplevelse är en gemytlig tillställning där du (eller den du bjuder på upplevelsen) i en smakfull miljö får prova på olika sorters öl. Det finns lite olika inriktningar, till exempel ölprovning på mikrobryggerier, ölvandringar och pubvandringar, men gemensamt för alla är att du får njuta av en handfull ölsorter av olika typer under professionell handling.

Handledaren på en ölprovning – som alltid är en erfaren ölmästare – berättar om olika metoder för bryggning, vad det är som ger vissa öl sin karaktär, historiken kring vissa märken, med mera.

Normalt är tidsåtgången ca två timmar och det är 18- eller 20-årsgräns. Upplevelsen ölprovning köps enklast som ett presentkort på nätet. Finns intresse av att ta med en vän alternativt bjuda ett par på ölprovning finns möjlighet att köpa en upplevelse med ölprovning för två.

Ett alternativ till ölprovning kan vara vinprovning, ett annat whiskyprovning eller champagneprovning.

Mer om öl

Öl har bryggts sedan människan kom på att göra alkoholhaltiga drycker. Under lång tid var öl också det svenska folket drack istället för vatten som ofta var otjänligt. Öl kräver endast ingredienserna vatten, humle och korn. Det är de ingredienser som finns nedskrivna i de bayerska så kallade renhetslagarna från år 1516 som anger hur öl ska vara bryggt. Metoden att tillsätta jäst till mäsken kom först senare.

Det är svårt att säga vilket land som är det egentliga öllandet – i Tyskland dricks mycket öl per person (i Bayern rentav 160 liter per person och år) och att klassiska Oktoberfest firas just i Bayern är därför inte så konstigt. Mest öl dricks ändå i Tjeckien med 132 liter öl per person och år. Motsvarande siffror för Tyskland (som helhet) är 107 liter, Österrike 106 liter, Irland 104 liter och Canada 98,5 liter.

Belgien är en av de mest klassiska ”ölnationerna” och det arrangeras faktiskt ölprovningar som enbart fokuserar på belgiska ölsorter. Det finns många att välja mellan för ölmästarna – faktiskt långt över 300 stycken – så det är en grannlaga uppgift att välja ut ett representativt urval.

Tjeckien är en annan ölnation av rang och det är faktiskt härifrån, Plzen närmare bestämt, som vår klassiska pilsner härstammar. Öltraditionen har långa anor i Tjeckien och finns klart dokumenterad sedan 1100-talet.

Den som vill njuta ett gott öl har också här i Sverige många inhemska ölsorter att välja på. Framför allt är kanske den nya trenden med mikrobryggerier särskilt spännande. Det bryggs både veteöl, stout och IPA lite varstans i vårt avlånga land och många mikrobryggerier har uppmärksammats även internationellt. En handfull av de större mikrobryggerierna erbjuder ölprovningar i egen regi.