Vin och chokladprovning

För den som vill ta vinprovningen ytterligare ett steg är ost och choklad två tillbehör som ger en fantastisk smakupplevelse. Det gäller bara att veta vilka kombinationer som passar bäst för att hitta rätt balans.

Det är inte alltid lätt att veta just vilka chokladsorter som passar ihop med ett visst vin. En vin- och chokladprovning blir en kombinerad vinprovning och chokladprovning där man får lära sig vilka chokladsorter som passar ihop med ett visst vin.

Just nu kan du boka och jämföra pris på 6 st vin & chokladprovningar i både Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer.

Vin- och chokladprovning – Boka & jämför pris

Sortera:
Filters Sort results

Kombinera Vin och choklad på en provning

Att kombinera vin med choklad kan vara klurigare med tanke på chokladens kraftfulla karaktär. Det innebär att man inte alltid ska eftersträva kontrast eftersom chokladsmaken då tar överhanden. Man brukar dela in chokladen i fyra olika typer; Mörk choklad, mellanmörk choklad, mjölkchoklad, vit choklad.

  • Mörk choklad: Med hög kakaohalt har chokladen en bitter smak och då är det bäst att välja ett starkt vin som kan balanseras mot den starka chokladen. Det är viktigt att vinet är syrligt så att bitterheten i chokladen tonas ned. Exempelvis Tawny Port eller Madeira Malvoisie.
  • Mellanmörk choklad: Innehåller mer socker än mörk choklad och här passar lättare viner bättre. Men samtidigt är det viktigt att vinet är ganska syrligt för att tona ned den något bittra chokladsmaken. Sött vin med fyllig smak som exempelvis Solbacka Körsbärsvin passar bra.
  • Mjölkchoklad: Det är nästan svårast att hitta ett bra vin till ljus choklad. Normalt förespråkas söta viner till den söta chokladen som exempelvis Amfora Muscat d´Alexandrie. Men då riskerar samtidigt chokladens sötma att slå ut vinets söta karaktär. Ett rosévin kan fungera bra.
  • Vit choklad: Är egentligen ingen riktig choklad eftersom den inte innehåller någon kakao utan endast kakaofett. Chokladen är väldigt söt i smaken och de söta vinerna som fungerar bäst måste ha en fruktig smak, exempelvis vita viner med tydlig restsötma.

Ett tips då chokladen används i samband med vinprovningen är att smaka chokladen först och sedan vinet.

 

Lämna en kommentar