Vinresor

För den som vill förena sol, bad, kultur och samtidigt få njuta av gott vin under resans gång erbjuder många olika vinresor. Gemensamt för dessa är att man besöker flera kända vingårdar och det finns flera länder att välja på.

Här presenterar vi fem populära resmål i vinets tecken:

Vinresa Italien

vindruvor

Toscana sägs vara Italiens hjärta vad gäller viner och området omfattas av städer som Florens, Pisa och Siena. Härifrån kommer bland annat exklusiva rödvin som Chianti, Classico och Brunellovinerna. Landskapet är vackert med kullar täckta av vinrankor och olivträd.

Ett populärt resmål i Toscana är den anrika vingården Tenuta Del Fontina. Där har man producerat vin, grappa och olivolja i hundratals år. Gården producerar årligen runt 40 000 flaskor. I gårdens vinkällare finns möjlighet att prova gårdens röda och vita viner.

Wiresor erbjuder en femdagarsresa hit tre gånger om året för 11 385 kronor (priser 2008). Då ingår fyra nätter i dubbelrum på vingården liksom frukostbuffér och trerättersmiddagar. Det anordnas också guidade utflykter till andra platser, exempelvis till vinstaden Montalcino.

När man talar om Italien och viner är det svårt att inte även nämna Piemonte, som är ett mycket populärt vindistrikt.

Vinresa Frankrike

Ett land som inte går obemärkt förbi då man talar om vin och andra goda drycker är Frankrike.Bordeaux och Bourgogne är klassiska städer att besöka för sådant ändamål, men då riskerar man att missa mycket annat.

Vinsten.se erbjuder därför ”Stora Vinresan” som täcker nästan hela Frankrike. Champagne, Loire, Cognac, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Rheingau är resmålen som besöks under resans gång och vingårdsbesöken är många. Resan består i gemensam busstur för 38 personer och pågår i tolv dagar. Stora Vinresan är även rekommenderad av föreningen Munskänkarna. Priset 2008 låg på 16 400.

Vinresa Sydafrika

Försäljningen av sydafrikanske viner i Sverige har under senaste åren ökat dramatiskt och det har även efterfrågan på vinresor till Sydafrika. De populäraste vingårdarna finns i förorterna till Kapstaden. Här finns bland annat Sydafrikas mest berömda vingård Groot Constantia, som anlades 1685, där man kan få prova vinerna.

Stellenbosch är ett stort vinområde med många vackra vindalar och byn Franschhoek är också mycket eftertraktad. Den kallas för Sydafrikas gourmethuvudstad. Här finns bland annat vingården Delaire och Ludwig Maskes vinkällare och vinbutik.

Allt fler företag börjar anordna vinresor till Sydafrika, men många väljer att resa ned dit på egen hand. De flesta vingårdarna är öppna för allmänheten och även om en del börjat ta betalt för vinprovning rör det sig om runt 20 kronor.

Vinresa Australien

För den som vill resa ännu längre bort och ändå kunna njuta av olika sorters vin i vackra miljöer är Australien att rekommendera. Ett av de bästa vindistriktet i landet är Margaret River söder om Perth. Norr om Adelaide finns den mycket vackra vindalen Barossa Valley. Där tillverkas bland annat Grange som av många anses vara Australiens bästa vin.
Även i Australien är de flesta vingårdarna öppna för allmänheten, men det kan vara svårt att få tag i företag som erbjuder vinresor hit. Många reser därför på egen hand.

Vinresa Portugal

Portugal brukar ofta bli bortglömt då man pratar om vin och tänkbara resmål. Men Portugal kan erbjuda flera fina vingårdar, framförallt längs floden Tejo. Portugisiskaviner.se erbjuder en resa hit som kallas Bortom Tejo.

Resan pågår i åtta dagar och samtliga nätter är på fyrstjärniga hotell. Resan är planerad till slutet av april 2009 och de 10-14 resenärerna får besöka minst sju av Portugals bästa vinproducenter, bland annat i Alentejo och Ribatejo. Priset är på 14 900 och då ingår det fyra stora luncher.

 

Lämna en kommentar