Vin och ostprovning

Det gamla uttrycket ”ost får vin att sjunga” myntades i Frankrike under 1800-talet och är lika aktuellt i dag. Framförallt i södra Europa där osten är en del av måltiden. Den traditionen har inte riktigt etablerats i Sverige, men för den som vill få en smakprovning utöver det vanliga följer här lite goda råd för hur vin och ost ska kombineras.

För dig som vill lära dig ännu mer om kombinationen ost och vin rekommenderar vi en vinprovning där man för varje vin får en bit spännande ost som är framtagen för att passa just med vinet i fråga.

Just nu kan du boka och jämföra pris på 7 st ost & vinprovningar i både Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer.

Boka här – bäst pris på vin- och ostprovning:

Sortera:
Filters Sort results

Att tänka på när du kombinerar vin och ost vid en provning

Det är flera saker som är bra att tänka på när du kombinerar ost och vin:

  • Det viktigaste är att vinet och osten ska vara varandras kontrast. En fet brieost passar bäst ihop med ett strävt rött vin eller ett vitt syrligt vin. Exempelvis Grand Devers eller Domaine du Carroir Perrin. En grönmögelost med salt smak fungerar bäst med ett sött vin, exempelvis Sauternes eller ett portvin.
  • Använd inte för många ostar på en gång. Tre är lagom och då ska de vara från samma smakgrupp för att passa till samma vin. Exempel på smakgrupper: Getostar, färskostar, vitmögelostar, rödkittostar, hårdostar, grön- och blåmögelostar.
  • Vindruvor passar inte då ostar kombineras med vin. Kex och nötter fungerar bättre. Även pepparkakor passar bra till grön- och blåmögelostar.
  • Ta inte fram osten direkt från kylen, låt den ligga i rumstemperatur.