Whiskysorter

Det finns oändligt många whiskysorter att välja på. Men oavsett vilken flaska som man skaffar och oavsett prisklass är det livets vatten som dricks, trots att det kanske inte känns så då whiskyn passerar smaklökarna.

whisky

Ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av det keltiska uttrycket uisge beatha som betyder livets vatten. Därefter har det fått heta whisky, även om man i USA stavare det till whiskey.

Skottsk whisky

Skottland är whiskyns centrum och där brukar man dela upp whiskyn i grainwhisky, maltwhisky och blended whisky. Grainwhisky görs ofta på majs och är starkare och inte speciellt smakrik, maltwhisky görs på malt av korn och blended whisky är en blandning av de två tidigare nämnda, men innehåller betydligt fler sorter maltwhisky än grainwhisky.

Många väljer whisky just beroende på vad det är tillverkad av, andra föredrar att köpa whisky från ett speciellt land. Går man på en whiskyprovning kan man hitta sin favoritsort. Här följer några av de mest populära whiskysorterna:

När det gäller blended whisky i Skottland är Bells väldigt stora, även Long John brukar vara populära. De som är ute efter mer rökig whisky brukar fastna för Bowmore, Lagavulin och Argyll. Världens dyraste whisky tillverkades på Nun´s Island där en flaska från 1800-talet är värderad till 1,4 miljoner kronor. Dyraste whiskyn på Systembolaget i Sverige är Glenfiddich Rare Collection som är tillverkad i Speyside 1937 och kostar 129 800 för 70 centiliter.

Whisky i resten av världen

USA har dock tagit upp kampen med Skottland när det handlar om god whisky. Det var skotska och irländska immigranter som tog seden över till Amerika och kanske mest kända sorten är Bourbon. Den whiskyn tillverkas just i Bourbon och innehåller vanligtvis minst 51 procent majs och några exempel på märken därirån är Jim Beam och Buffalo Trace.

Men det är inte alla whiskysorter som får namn efter deras tillverkningsstäder. Jack Daniels var bara 13 år då han började producera whisky och han kom på idén med att filtrera whiskyn genom träkol. Det blev stor succé och Jack Daniels har blivit en storsäljare och finns att köpa 130 olika länder. Det finns även en annan sort som heter Gentleman Jack och då har whiskyn blivit filtrerad två gånger genom träkol.

Även Kanada har slagit sig in på den svenska marknaden och en av de whiskysorter som säljs bäst på Systembolaget är Lord Calvert från just Kanada. Också i Sverige tillverkas det whisky genom företaget Mackmyra Svensk Whisky som har sin tillverkning i Mackmyra utanför Gävle.

 

Lämna en kommentar