Cognacsprovning

cognac

Cognac, eller konjak på svenska, är en dryck med anor. Denna spritsort, som ska ha en alkoholhalt på 40 procent, har inmundigats flitigt runt om i Europa sedan 1400-talet.

Som för många andra spritdrycker ansågs konjak först primärt som en medicinaldryck, men dess andra fördelar, såsom dess berusande verkan och dess inbjudande färg, blev snart betydligt viktigare.

Idag är den franska bärnstensfärgade spritsorten given som avec och kan också användas i en del drinkar. Dess popularitet har ökat de senaste åren och den klassiska konjaken upplever nu ett rejält uppsving.

Just nu kan du boka och jämföra pris på 1 cognacsprovningar i både Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer.

Hitta & boka din cognacsprovning 2023 här

Sortera:
Filters Sort results

Cognacsprovning – avslappnad njutning under kunnig handledning

Vill du gå på djupet och få mer kunskap om hur du bäst avsmakar en bra cognac samt få reda på mer om dess historia får du inte missa möjligheten att gå på en cognacprovning. Du får smaka på cognac av bästa kvalitet av druvor som Ugni Blanc, Folle Blanc och Colombard under ledning av en expert på drycken och dessutom lära dig grunderna i hur den framställs. Efter genomgången cognacprovning kommer du helt enkelt vara en äkta kännare av cognac!

Givetvis sker avsmakningen på klassiskt manér med den speciella provningsstilen. Först gäller det att undersöka färg och doft med konjaksglaset (inte en konjakskupa) långt nedanför näsan. Först därefter är det dags att smaka på glasets innehåll och känna de fylliga aromerna. Att prova cognac är en upplevelse för både ögon, näsa och smaklökar.

Om provsmakning av riktigt lyxiga cognacsorter i en gemytlig miljö med idel likasinnade är något som lockar, är det bara att boka en provning med det samma. Att gå med en vän gör upplevelsen ännu bättre så det kan givetvis rekommenderas.

Och, som överraskning för den som inte drar sig för att prova något nytt, är en cognacprovning en utomordentlig idé. Från välkomnandet till avrundningen tar provningen ungefär två timmar.

Om du istället föredrar att provsmaka andra spritsorter så kan vi även rekommendera att gå på whiskyprovning. Till skillnad från cognacen, som ofta har en mer fruktig smak, kan man hittar andra mer rökiga aromer i whiskyn.