Champagneresor

För den som vill smaka på den allra bästa sortens champagne och för den som vill förstå hemligheten bakom bubblorna finns det inget annat val än att resa ned till just Champagne.

champagne

Området Champagne ligger i nordöstra Frankrike och är känt för sin vinodling, 282,37 kvadratmeter av distriktet utgörs av vindodlingar och det är här den speciella druvan växer, den som gör att vinet får kallas för champagne.

Metoden kallas för méthode champenoise och går till som så att druvorna först framställs till vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet tillsammans med en jästtillsats i 18 månader och det är under denna period som bubblorna skapas. Flaskan vänds sedan så att jästfällningen hamnar i flaskhalsen och då kyls den ned vilket är förklaringen bakom det tryck som uppstår då man öppnar en flaska champagne. Det sägs att benediktinmunken Pierre Pérignon kom på detta under 1700-talet.

För att lära sig mer om champagnens historia och dessutom få titta på hur den tillverkas och även smakar i sin rätta miljö erbjuder många reseföretag champagneresor till Frankrike med distriktet Champagne som huvudmål.

Fritidsresor erbjuder via Temaresor en tågresa som går till Alsace och Champagne där bland annat besök i champagnets huvudstad Reims ingår. Besök görs även hos flera olika champagnetillverkare där man får provsmaka champagne. Resan som pågår i tio dagar leds också av världens främste champagneexpert Richard Juhlin. Priset ligger på drygt 15 000 kronor.

 

Lämna en kommentar