Kaffeprovning

kaffeprovning

Vi svenskar är ett kaffeälskande folk. Visste du att det bara är i Finland som det dricks mer av den uppiggande drycken än i Sverige? Det är inte många av oss som vaknar på rätt sida utan en kopp java och vad skulle en fika vara utan en rykande het kopp?

Kaffe är dock mer än bara det bryggkaffe du dricker det första du gör på morgonen. Vidgar du vyerna finns otroligt mycket att upptäcka. Ett utmärkt sätt att få större kunskap om kaffe och ge smaklökarna nya intryck är att boka och gå på en kaffeprovning.

Att gå och prova på kaffe går att boka på många platser i landet – inte bara Stockholm, Göteborg och Malmö utan även i mindre orter – och provsmakningen är öppen för kaffeälskare i alla åldrar.

Boka kaffeprovning här (Stockholm, Göteborg, Malmö)

Sortera:
Filters Sort results

Kaffeprovning – en aromatisk afton med rika smakupplevelser

En kaffeprovning är en upplevelse för alla sinnen. Det är inte bara luktsinnet och smaksinnet som motioneras. Vid en kaffeprovning får du också använda känseln, hörseln och synen.

Du får nämligen inte bara dofta och smaka på färdiga koppar kaffe utan också vara med vid rostningen. Du får också lära dig hur du bäst tillagar en kopp kaffe för att aromerna och dofterna ska framträda på bästa sätt.

När provningen avslutas och du kliver ut i verkliga världen igen kommer du förmodligen lova dig själv att aldrig dricka vanligt bryggkaffe igen.

En kaffeprovning inleds dock först med en introduktion till kaffebönans historia och om hur den odlas runt om i världen. Du får ta del av stora mängder spännande kuriosa och intressanta fakta (visste du att kaffebönan egentligen är en frukt eller att en kopp kaffe har 800 aromer?) som du verkligen kan imponera med på nästa fikarast på jobbet.

Upplevelsen kaffeprovning varar ungefär mellan 2-3 timmar. Du bokar åt dig själv eller någon du vill överraska med något speciellt. Känner du någon som är kaffeälskare precis som du är ska ni givetvis gå tillsammans. På bloggen Kaffe & Thé kan du fördjupa dig ännu mer och lära dig mer om dessa ädla drycker.

En guide i kaffeprovning
Fotokälla: Wikipedia Commons

En guide i kaffeprovning – hur går det till?

Vi svenskar älskar vårt kaffe, både till fikat och som nödvändigt livselixir på morgonen! Många av oss håller oss säkert till favoritkaffet från närmaste livsmedelsbutiken, och lyxar på sin höjd då och då till det med lite nya kaffekapslar.

Men tänk – finns det inte mer än så? Det finns en hel värld därute av olika kaffesorter och smaker, och det enda du behöver göra för att få tillgång till dessa läckerheter är att signa upp dig på en kaffeprovning. Ja, precis, en kaffeprovning.

Vad är en kaffeprovning?

Du har säkerligen hört talas om vinprovning, kanske till och med varit på en själv. Men har du hört talas om kaffeprovning? Precis som på vilken annan provning som helst så är det här ett tillfälle där du och eventuellt andra samlas för att testa på olika sorters kaffe, diskutera igenom dessa, ha det trevligt, och bli minst en kaffesmak rikare efter kvällens slut!

På en kaffeprovning är det inte bara smaksinnet som utmanas, utan även känseln, hörseln och synen. Här får du chansen att smaka på färdiga koppar kaffe, vara med vid själva rostningen, och lära dig hur du bäst tillagar en kopp kaffe för att aromerna och dofterna ska framträda på bästa sätt. Medan du går runt och smuttar på ett underbart gott kaffe får du även lära dig mer om fakta, historia och myter om kaffe, samtidigt som du träffar andra kaffefantaster! Visste du till exempel att kaffebönan egentligen är en frukt?

En kaffeprovning varar ungefär i 2 till 3 timmar, och du kan välja att gå själv eller tillsammans med någon annan. Kaffeprovning finns bland annat i de större städerna: Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vad gör man på en kaffeprovning?
På en kaffeprovning får du lära känna de vanligaste kaffebönorna – Arabica och Robusta.
Bildkälla: Pixnio.com

Ett alternativ till att gå på kaffeprovning är att anordna en liten provning själv hemma. Då det inte alltid är så enkelt att hitta lämpliga kaffesorter kan en kaffekalender vara till hjälp då man får prova sorter med många olika ursprung, smaker, rostning och karaktärer. NABO, Kaffeadventskalendern och Kahls kaffekalender är tre populära julkalendrar som brukar återkomma årligen.

Vad gör man på en kaffeprovning?

Hur går en kaffeprovning till då? Det enklaste svaret är att ni möts och dricker mängder av ljuvligt kaffe ihop, lite som ett stort kafferep men kanske utan 7 sorters kakor. Men det är ju mycket mer än så! För många så öppnas en helt ny värld på en kaffeprovning, och att gå tillbaka till vanligt bryggkaffe är inte längre ett alternativ!

Alla kaffeprovningar kan självklart se olika ut, men för att skapa en bättre bild av hur upplevelsen kan se ut har vi gjort ett påhittat program:

  1. Kvällen börjar med att ni alla möts upp med lite förmingel.
  2. Efter förminglet får ni en genomgång i kaffets historia, fakta, myter och kaffe, helt enkelt all generell bakgrundskunskap som du behöver inför kvällen. Vad som väljs att lyftas här beror på vilka sorters kaffe ni kommer att smaka under kvällen.
  3. Nu har vi kommit till bryggningen! Här får du självklart lära dig hur du brygger olika kaffesorter, vilka bönor som funkar med vad, osv. Finns det till exempel en kaffesort som lämpar sig bättre med en cappucino än andra? Passa på att ställa frågor!
  4. Nu är det dags att smaka! Hur många sorters kaffe som kommer att serveras under upplevelsen beror på vilken du är på, men räkna med att det blir några stycken! Under tiden som du njuter av en underbar kopp kaffe så kommer arrangören att berätta om kaffets karaktär, skillnaden mellan syra och sötma, vilken toner du kan förväntas känna smaken av, osv. Och glöm inte att lukta på kaffet! Till kaffet kommer det säkerligen finnas en liten kaka att njuta av också.
  5. Avslutning – är det något som ni tycker fattas? Nu är det dags att ställa ännu mer frågor! Finns det kanske möjlighet att testa på ett kaffe från en kapselmaskin och gå igenom detta tillsammans? Ta vara på tillfället!

Kaffeprovningens olika steg

Precis som på vinprovning så finns det olika steg som man går igenom när man provsmakar kaffe. Kaffeprovning innehåller 3 viktiga steg, vilka är:

Steg 1: Förberedelserna

Vid en kaffeprovning brukar man oftast prova mellan 3 till 4 bryggblandningar åt gången, och under förberedelserna ser vi till att dessa blandningar skiljer sig tydligt åt i ursprung och rostningsgrad, så att det blir ett brett spektrum av smakvariationer.

En klar fördel med att vara på en arrangerad kaffeprovning är att du får möjligheten att testa på olika bryggmetoder, vilket du kanske inte har möjlighet till hemma. Oavsett bryggmetod så ska kaffet alltid bryggas på friskt, kallt vatten, och efter att kaffet är nybryggt så får det gärna stå någon minut innan provsmakningen för att lättare fånga upp smakerna.

Att göra kaffe är en blandning av konst och vetenskap, och det finns otalet metoder att skapa variationer och olika smaker på.
Videon ovan från Sous Vide Everything

Steg 2: Provningen

espressobryggare
Under provningen kommer du säkert lära dig om ”crema” – något alla kaffenördar vill ha så mycket som möjligt av.
Bildkälla: kaffekapslar.se

Nu är det dags för själva provningen! Bara att ta en klunk och svälja – eller? Inte riktigt!

  1. Stick ner näsan i koppen och dofta på kaffet. På det sättet får du en föraning om vad kaffet kommer att smaka.
  2. Ta inte en hel klunk och svälj – sörpla i dig drycken! Gärna med en sked. Se till att få in lite luft i munnen tillsammans med kaffet då luften lyfter fram aromämnena.
  3. Skölj genom hela munnen och känn efter vilka smaker och nyanser som du känner av.
  4. Svälj eller spotta ut kaffet.
  5. Känn efter hur länge smakerna håller sig kvar i munnen.

Ta gärna ett glas vatten mellan sorterna!

Steg 3: Bedömningen

Hur var kaffet? Hade den en stark arom, rikare karaktär eller längre eftersmak? Det kan vara lite svårt att bedöma på egen hand, men som tur är så finns det alltid någon där som hjälper dig att avgöra! Det finns flera faktorer som påverkar hur en kopp kaffe smakar: bönorna, hur det har blandats, rostningen, malningen, tillredningsmetoden …

Därför är det perfekt att gå på en kaffeprovning där du lär dig hur du bäst bedömer ett kaffe baserat på vad det är för sort och hur du lättast avgör detta!

Låter det här som något för dig? Kaffeprovning är den perfekta upplevelsen för kaffeälskaren och något roligt att göra tillsammans. En helt ny värld av smaker och aromer kommer att öppna upp sig, och du kommer inte ångra att du gick dit!